A gyerekszoba ideális mérete – tippek és ötletek a berendezéshez

Amikor egy pár meglátja a két csíkot azon a bizonyos teszten, akkor az öröm mellett számtalan kérdés fogalmazódik meg bennük. Ezek egyike, hogy hol fog aludni majd a csöppség, és miket kell majd beszerezni számára. Jelen blogbejegyzésünkben a gyerekszoba ideális méretét mutatjuk be, illetve ötleteket adunk arról, hogy mire érdemes figyelni a gyerekszoba berendezésekor.

A megfelelő méret meghatározása

Habár legtöbben úgy gondolják, hogy egy babának nincs feltétlen sok dologra szüksége, azért a rend és a funkcionalitás szempontjából jó, ha születendő gyermekünk ruháinak és játékainak saját helye van. Legyen szó saját szobáról vagy egy jól elkülönített sarokról. Különösen igaz ez a gyermek növekedésének előrehaladtával.

A gyerekszoba ideális méretét több tényező is befolyásolja. A következőkben ezekre fogunk kitérni.

A gyerekszoba funkciója

A különböző családokban más az elképzelés a babaszoba funkcióját tekintve. Vannak, akik az altatást és a pelenkázást tervezik csak a szobában, mások a játék – és később a tanulás – színtereként is gondolnak rá.

Fontos, hogy mielőtt nekiállunk a gyerekszoba megálmodásához, gondoljuk át miket fog gyermekünk csinálni a szobájában.

Növekvő gyermek, változó igények

A gyerekszoba ideális mérete nagyban függ attól is, hogy milyen hosszú távra tervezünk a szobával. Ha tudjuk, hogy csak az első néhány évben lesz az adott helység gyermekünk szobája, később pedig költözés vagy szobacsere van tervben, akkor másként kell rá tekintenünk, mintha hosszabb, akár legalább 8-10 éves időtávban gondolkozunk.

Fontos, hogy a szoba mérete tegye lehetővé, hogy a gyermek változó igényeit és fejlődését lekövesse.

A biztonság szigete

Mivel a gyerekszobában legféltettebb kincsünk tölti majd a mindennapjait, így fontos, hogy a babaszobában a bútorok és tárgyak megfelelően rögzítésre kerüljenek, azaz a gyerekszoba ne csak kellően nagy, de biztonságos is legyen.

Törvényi előírás

A fentiek figyelembevétele mellett érdemes kitérni a jelenleg hatályos jogszabályozáshoz is. Az OTÉK 253/1997 Korm. rendelet 85§ (4) a) értelmében ugyanis a szobákban 15 m³ légtérfogatot kell biztosítani személyenként.

Ez egy átlagos 2,70 méteres belmagassággal számolva azt jelenti, hogy egy egyszemélyes gyerekszobának minimum 8 m² hasznos alapterületűnek kell lennie az épülő ingatlanok esetében.

A törvényi szabályozás mellett a tapasztalat is azt mutatja, hogy 8-10 m²-re szükség van, ha a szoba a gyermek játszóhelyéül is szolgál majd.

Tippek és ötletek a berendezéshez

Miután meghatároztuk a gyerekszoba ideális méretét és funkciókat, néhány praktikus tipp segíthet a gyerekszoba berendezésében.

Könnyen változtatható bútorok

Egy kisgyermek és annak igényei gyorsan változnak, így a gyerekszoba tervezésekor fontos, hogy olyan bútorokat válasszunk, amelyek könnyen alkalmazkodnak ezekhez a változó igényekhez.

Kompakt tárolás

Habár először úgy tűnik, hogy egy baba nem jár sok tárggyal és kiegészítővel, az első vásárlások alkalmával ez az elmélet megdől. Éppen ezért fontos, hogy minél több tárolási lehetőségünk legyen a babaszobában. Legyen az nagyszekrény, pelenkázó vagy polc, használjuk ki a lehetőségeit.

Ezek segítségével ugyanis növelhetjük a rendelkezésre álló teret és könnyebb a rendet fenntartani.

Természetes fények

Amennyiben tehetjük, használjuk ki a természetes fényt a gyerekszobában. Ez nemcsak kellemes hangulatot teremt, hanem javítja a hangulatot és segíti a gyermek tanulását és játékát egyaránt.

A lakás enteriőrébe illő bútorok

Ahhoz, hogy ne csak gyermekünk, de mi is otthonosan érezzük magunkat a gyerekszobában, fontos, hogy olyan bútorokat válasszunk, amelyek a lakáshoz is passzolnak. Szerencsére a mai gyerekszoba bútor kínálat már elég széles, így mindenki megtalálhatja a számára szimpatikus bútorcsaládot.

Ahogyan a fentiek is jól mutatják, hogy a gyerekszoba ideális méretének és berendezésének megtervezése izgalmas és kreatív folyamat, amelyben az említett tippek és ötletek segítségével könnyedén létrehozhatjuk a gyermek számára tökéletes helyet a játékra, tanulásra és pihenésre. Ne feledkezzünk meg arról, hogy a gyerekszoba tervezésekor a gyermek igényeit és biztonságát mindig az első helyre kell helyeznünk.

Keresgélj kedvedre kínálatunkban, és találd meg a gyermeked számára ideális bútorcsaládot, amely nemcsak szép, de biztonságos is!

Elemento aggiunto al carrello.
0 items - Ft
Faktum