Munkamegosztás a babaszobában? – Így vond be az apukát is a gondozásba

A modern gyermeknevelésben az édesapák szerepe jelentős. Míg korábban elsősorban családfőként tekintettek rájuk, ma már szinte természetes, hogy az apukák is kiveszik a részüket a gyerekek körüli teendőkből. Legalábbis bízunk benne 😊

Vannak, akik már a várandósság alatt bevonódnak a feladatokba – így például eljárnak terhesgondozásra párjukkal – mások csak a szülést követően mélyülnek el a gyermeknevelésben. Sajnos, sok esetben éppen az édesanyák azok, akik nem szívesen adnak át párjuknak a baba körüli teendőkből, de van, hogy az újdonsült édesapák ódzkodnak a feladatoktól. Bármelyik típusba is tartozik családotok, az alábbiakban néhány tippet szeretnénk adni, hogyan érdemes közösen gondozni (születendő) kisbabátokat.

Az apa szerepe már nemcsak a biztonságban merül ki

Az apák központi helyet foglalnak el egy család életében, szerepük azonban különböző lehet. Klasszikus értelemben az édesapa a családfő, akinek elsődleges feladata, hogy megteremtse a biztonságot és anyagi jólétet családja számára, azonban egyre többen írnak arról, hogy az apukák szerepe a babagondozásban mennyire fontos a baba fejlődése szempontjából. Az édesapák ugyanis – ugyanúgy, ahogy az édesanyák – kulcsfontosságú szerepet játszanak gyermekük életében.

Édesapák szerepe a gyermeknevelésben

Az édesapák viszonya a gyermekükhöz és a gyermek körüli teendőkhöz nagyban függ attól, hogy mit láttak saját szüleiktől. Viszont egy dolog biztos: az édesanyák stílusától merőben eltérően foglalkoznak gyermekeikkel. Ez azonban teljesen természetes és jó a baba számára, hiszen ezáltal a gyermekeket különféle ingerek érik, fejlődnek általa. Ameddig azonban pici a baba, addig a legtöbb feladatot és programot közösen vagy felváltva is végezhetik a friss szülők.

Babagondozás lépései

A baba körül számos babagondozási teendő van, amelyet meg kell oldaniuk a friss szülőknek. Az egyik legfontosabb babagondozási feladat– a baba etetése mellett – a pelenkázás. Gyakori jelenség, hogy a kezdetekben az édesapák tartanak ezen feladattól, azonban néhány egyszerű trükköt elsajátítva ez a procedúra is gyerekjáték.

Függetlenül attól, hogy eldobható nadrágpelenkát vagy mosható pelenkát használtok, egy biztos: szükségetek van egy megfelelő magasságú és jól kialakított pelenkázóra. Amennyiben a pelenkázó komód kiválasztásában és pakolófelületeinek kialakításában mindkét szülő részt vesz, biztosan szívesen fogja mindkét szülő használni azt. A könnyű rendszerezés mellett fontos, hogy könnyen tisztítható legyen a felület, így az esetleges balesetek sem hagynak nyomot a szobában.

Amennyiben szeretnénk, hogy az apuka is bevonódjon a feladatba és gördülékenyen működjön a munkamegosztás, praktikus lehet, ha kezdetben megmutatjuk neki a babagondozási tanfolyamon tanultakat (ha az édesapa nem volt jelen), esetleg közösen megnézünk néhány videót a pelenkázási folyamatról. Egyre azonban mindenképp megkérünk minden édesanyát: ha átadjuk az édesapának a feladatot, akkor legyünk türelmesek és hagyjuk, hogy egyedül oldja meg a problémát. Sok esetben az anyukák beleszólnak, kijavítják az apukákat, ezzel azonban csak a kedvüket rontják el és elveszik a kedvüket a munkamegosztástól.

A pelenkázás mellett a másik feladat, amelyet sok esetben közösen vagy felváltva végeznek a szülők: a fürdetés. Mivel gyakran az édesapa csak fürdetésre ér haza, ez az a pontja a napnak, amikor végre gyermekével lehet és az édesanya is tud másra összpontosítani. Mivel a fürdés – sok esetben – a gyermekek számára is móka és kacagás, így pozitív közös élmény lehet apa és gyermeke számára.

A fentieken kívül érdemes az édesapának azt is tudni, hogy a gyermek egyes ruhaneműi hol találhatóak. Mivel sokszor előfordul, hogy az édesanya intézi a mosást és vasalást a család számára, így az édesapák többsége a gondosan kiválasztott szekrényt sok esetben csak kívülről ismeri. Sajnos ez azonban nem készteti őket arra, hogy gyermeküket ők öltöztessék, hiszen ha az édesanya nem készíti ki a ruhát, nem csak azzal lesznek bajban, hogy milyen ruhákat kell ráadni csemetéjére, de azzal is, hogy ezek hol találhatóak. Éppen ezért mindenkit arra biztatunk, hogy a gyermek babagondozásának kellékeivel és szobájának berendezésével tisztában legyen.

Természetesen emellett nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy a babával közös séta, vagy – később – játék is lehet az apuka feladata, amikor az édesanyák kicsit magukkal vagy a háztartással foglalkozhatnak. A munkamegosztás a baba körül hosszú távon a boldog család alapja is, hiszen minél több időt tölt a pici mindkét szülővel, annál inkább kötődik majd mindkettőjükhöz.

Bízunk benne, hogy a fent leírtak nagy segítséget nyújtanak majd számotokra a baba körüli munkamegosztás helyes kialakításában. További érdekes tartalmakért kövessétek Facebook oldalunkat, illetve látogassatok el blogunkra.

Elem hozzáadva a kosárhoz.
6 elemek - 334.140 Ft
Faktum