Bababútorok elrendezése a szobában – az apuka szemével

A babaszoba tervezése sokszor nagy kihívás a szülők számára, hiszen rengeteg bútorral és hasznos tárolóval találkoznak a boltokban. Míg az üzletben a bútor megfelelő méretűnek tűnik – szinte elveszik az áruházban – addig a szoba adottságait figyelembe véve kiderül, hogy csak szűkösen férnének el. Ezért is fontos a babaszoba gondos megtervezése, ezzel a blogbejegyzéssel az egyes elrendezési lehetőségeket és bútorméreteket kívánjuk számotokra bemutatni.

Gyorstalpaló leendő apukák számára

Alapvetően három fontos bútorelemet érdemes beszerezni induláshoz egy babaszobába. Ezek a kiságy, a pelenkázó komód, valamint a nagyszekrény.

A kiságy esetén alapvetően 2 méret terjedt el, az egyik a 60×120 cm-es babaágy, míg a másik a 70×140 cm-es kiságy. Létezik még a kombi babaágy is, ami egy pelenkázó komóddal egybeépített kiságy, amely esetén viszont a kiságy mérete 70×120 cm.

A pelenkázó komódok esetén a komód szélessége általában 75–95 cm között szokott lenni. Mélységét tekintve a komód nem mély – általában 40–50 cm között van – viszont a pelenkázó rész felszerelésével a mélység 30-40 cm-rel megnő.

A nagyszekrények esetén pedig érdemes megkülönböztetni a szélesebb, 3 osztású, illetve a keskenyebb 2 osztású szekrényeket. Míg az előbbiek általában 125-135 cm szélesek, addig az utóbbiak 90-100 cm között szoktak lenni.

A kérdés sok esetben az, hogy vajon a szoba méreteihez képest melyik bútorok férnek el, illetve milyen elrendezésben? Olvass tovább, mutatunk néhány példát.

Indulhat a tetrisz, mit hogyan forgassunk, hogy biztosan elférjünk…

Általában az apukák számára az izgalmas rész akkor kezdődik, amikor a szoba elrendezését kell megtervezni. Sokan vagyunk, akik játszottunk Legoval vagy Tetrisszel gyerekkorunkban, ilyenkor mindenkiből előtör egy kicsit a nosztalgia.

Mint már fentebb említettük, a Faktum gyerekbútorok pontosan akkora méretűek, mint ahogy a befoglaló méretek esetén feltüntetjük. Így a szoba elrendezése során két dolgot fontos mérlegelni. Egyrészt a szoba méretét, másrészt pedig, hogy a baba saját szobába vagy a szülők szobájába kerül?

Természetesen nem szabad megfeledkezni a tervezés során a szobában található kiálló kiegészítőkről sem. Ez esetben szegélyekre, padkára, esetleg belógó csővezetékekre érdemes gondolni, illetve az ajtóra és egyéb nyílászárókra. Az alábbi példákban az egyszerűség kedvéért ezektől most eltekintünk.

Nagy méretű szoba – 3 bababútorral

Nézzük is az első példát, ahol a baba külön szobát kap, ráadásul egy viszonylag nagyot, amely 16 négyzetméter. Tegyük fel, hogy a szobába a szülők egy 140-es kiságyat, egy pelenkázókomódot, valamint egy nagyszekrényt szeretnének berendezni. Ebben a példában a nagy hely miatt egy 3 osztású szekrény méreteit szemléltetjük:

  • 140-es babaágy (140 x 70 cm)
  • pelenkázó komód (86 x 48 cm)
  • nagyszekrény (három osztású) (143 x 57 cm)

Mivel a szoba elég nagy, így a bútorok szinte bármilyen elrendezésben elhelyezhetők, hiszen egy négyzetes kialakítású szoba esetén a közel 4 méteres falon a bútorok egymás mellett is kényelmesen elférnek. Az alábbi ábra ezt az elrendezést szemlélteti. Mint látható, a 3 bútor mellett még bőven van lehetőség játéktárolók vagy egyéb kiegészítő bútorelemek elhelyezésére. A bútorok egymás mellett történő elhelyezését indokolhatja, hogy egyrészt a babaágy mellett mindig praktikus a pelenkázó komód – hiszen sokszor a két bútorelem között kell mozgatnunk a gyereket, másrészt pedig a nagyszekrény is jó szolgálatot tud tenni, ha az öltöztetéshez szükséges ruhák könnyen elérhetőek.

Ha viszont egy kisebb szobánk van, azonban van legalább egy olyan fala, amely 4 méter hosszú, akkor ugyanez az elrendezés szintén megvalósítható. Ez esetben viszont további bútorok elhelyezésére majd kevesebb lehetőségünk lesz.

Közepes méretű szoba – 3 bababútorral

Nem minden szülőnek adatik meg, hogy a baba számára egy ilyen nagy szobát különítsenek el, ezért az alábbiakban egy 12 négyzetméteres szoba elrendezési lehetőségeit szemléltetjük. Ennek érdekében egy téglalap alakú (3x4m), valamint egy közel négyzetes alakú (3,5×3,42m) szoba elrendezési lehetőségeit ismertetjük. Mint látható, egy téglalap alakú, 12 négyzetméteres szoba esetén, ahol az egyik fal 4 méter hosszú, ott lehetőség van a nagy szoba esetén bemutatott elrendezést megvalósítani – mindezt továbbra is egy 3 osztású nagyszekrénnyel.

Ha viszont a babaszoba falai közel azonos hosszúak, akkor már a 3 osztású szekrény nem fér el a kiságy és komód mellett. Ez esetben praktikus lehet a szekrényt a szoba egy másik sarkába elhelyezni.

Ha viszont úgy döntünk, hogy mégis szeretnénk – egy 12 négyzetméteres szoba esetén – a kiságyat, pelenkázó komódot, valamint nagyszekrényt egy falra helyezni, akkor érdemes megfontolni, hogy a 3 osztású szekrény helyett inkább egy 2 osztású szekrényt vásároljunk. Így továbbra is megvalósítható a bútorok egy falon történő elrendezése, ahogy az alábbi ábra is szemlélteti, viszont most már egy 2 osztású szekrény esetén.

Kis szoba – 3 bababútorral

Vannak olyan ingatlanok, ahol a szülők még kisebb szobát tudnak a babavárásra elkülöníteni. Biztosan hallottad már a „félszoba” kifejezést, ezt elsősorban a 8-12 négyzetméter közötti szobákra szokták használni, az utóbbi időben ez általános gyakorlattá vált.

Tegyük fel, hogy egy ilyen félszoba lesz a babaszoba, amelynek területe 9 négyzetméter. Ez esetben érdemes megfontolni helytakarékossági szempontból, hogy a 140-es kiságy helyett egy 120-as kiságyat szerezzetek be, valamint ilyenkor már a 3 elosztású nagyszekrény túl nagy helyet foglalna el, így nagy valószínűséggel csak a 2 elosztású szekrény helyezhető el. Gyors fejszámolás után hamar kiderül, hogy egy 3 méteres hosszúságú falra a példában bemutatott bútorok nem férnek el – 120 cm-es babaágy, 86 cm-es pelenkázó komód és 96 cm-es 2 elosztású nagyszekrény esetén. Csak akkor, ha az egyik fal ettől valamivel hosszabb, hiszen a három bútor elhelyezésére összesen 302 cm-re lenne szükségünk – és ilyenkor még a vezetékeket, szegélyeket és egyéb kiálló részeket a szobában nem is vettük figyelembe.

Ha viszont a félszoba inkább téglalap elrendezésű, akkor lehetőségünk van a bútorokat egy falra elhelyezni. Az alábbi példában nem szerepelnek nyílászárók és az ajtó, így a valóságban valószínűleg ez az elrendezés nehezen kivitelezhető, így külön falra kerülnek majd a bútorok.

Szülői szoba bababútorokkal

Gyakran előfordul, hogy nem az első babát várja a család, ráadásul nincs lehetőség egy külön babaszoba kialakítására. Sok szülő pedig nem szeretné a picúrt a nagytesóhoz betenni.

Ha Ti is ebben a helyzetben vagytok, akkor érdemes megfontolni, hogy az első időszakban a baba a Ti szobátokban legyen. Ez esetben egy praktikus megoldás lehet a 120-as kiságy, vagy pedig egy pelenkázóval „felszerelt” kombi babaágy. Az utóbbi nemcsak azért hasznos, mert később ifjúsági gyerekággyá alakítható, hanem azért is, mert kis helyet foglal, így könnyebben elhelyezhető a szülők hálószobájában. Fontos viszont szem előtt tartani, hogy míg a 120-as babaágy 60 cm mély, addig a kombi babaágy esetén a mélység 70 cm.

Hova érdemes elhelyezni a szülői szobában a babaágyat? Ha a babaágy a szülői szobában kap helyet, akkor arra érdemes figyelni, hogy az anyuka felől legyen, így könnyebben ágyba tudja tenni például etetést követően. Emellett legyen megfelelő távolságra a szülői ágytól, hiszen, ha légzésfigyelőt használtok, akkor a közelség miatt az eszköz könnyen észlelheti a szülők mozgását.

Már csak a tervezés van hátra

Mint az előző példák alapján is látható, a babaszoba mérete hatással lehet arra, hogy milyen méretű bútort válasszatok a gyermeketeknek. Nem mindig a legnagyobb bútorok a praktikusak, néha kompromisszumot kell kötni a szoba adottságaival. Gondolnotok kell arra is, hogy a gyermeketek előbb utóbb már kúszni és mászni fog, akkor pedig szüksége lesz a helyre a szobában. Nincs is annál nagyobb öröm, mint amikor látod 1-2 métert önállóan megtenni.

A bejegyzés alapján úgy tűnhet számodra, hogy a bútorok egy falra történő elrendezése mellett érvelünk. Valójában csak arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a vásárlás előtt tervezd meg a bútorok helyeit és a szoba adottságaihoz mérten válassz megfelelő méretű bútort. Erre mutattunk néhány elrendezési ötletet, illetve korlátokat különböző méretű szobák esetén. Ne feledd, a szoba megtervezése jelentősen meghatározza gyermeketek mozgásterét az első 1-2 évben, így érdemes körültekintőnek lenni. Készen állsz a kihívásra? Akkor válogass könnyen és gyorsan összeszerelhető bútoraink közül, fogd meg a mérőszalagot és láss neki a tervezésnek!

Elem hozzáadva a kosárhoz.
2 elemek - 14.280 Ft
Faktum