fbpx

Faktum történet

1994

1994 Egy új világ születése – Faktum történetének kezdete

 

Első bútorunk még nem is volt igazi Faktum bútor. A fiamnak fabrikáltam, aki akkor született. Mindkettő jól sikerült…

A babalátogató család és az ismerősök egyszerre dicsérték babánkat és a – hoppá: praktikus! – gyerekruhatároló-polc-szekrény-pelenkázó kombinációt. Amikor hozzáfogtam, nem tűnt nagy kihívásnak. Faipari mérnök vagyok, feleségem tanárnő, úgy gondoltuk, a gyerek is és a bútor is jó közegben indul. Gyerekeink felnőttek, és a Faktum is ilyen örömteli, ezer élményt adó vállalattá nőtte ki magát. Pedig eleinte még neve sem volt. Az ismerősök mindjárt le is stoppolták az első öszvér bababútort, mondván, ha a fiam kinövi, nekik esetleg jó lenne. Aztán felbukkantak az ő ismerőseik és az ismerőseik ismerősei…

Egyszer csak azt vettük észre, hogy bútorokat csinálunk – babáknak. A Faktum – akkor még el sem képzelt – jövőjét ez alapvetően meghatározta. Kiderült számunkra, hogy a babás szülők, többet szeretnének egy egyszerű babaágynál, a cseperedő gyerekhez illő egyéb bútorokat is szeretnének! Nagyravágyó tervekkel, de kölcsönből szerzett törzstőkével, egy 40 négyzetméteres, bérelt műhelyben, 2 alkalmazottal 1994. március 7-én bejegyzésre került a Faktum Möbel Bt.

Én terveztem, felségem szervezett, alkalmazottaink pedig gyártottak és gyártottak. Első éves árbevételünk 4,6 millió forint volt. Csak érdekességképpen említem, ez az érték 5 év alatt a 30-szorosára, 6 év alatt pedig közel 50-szeresére gyarapodott. És az első évben még rendes, saját gépünk sem volt.

Faktum történetét jelképező könyv
1996
Faktum történetét megalapozó első bútorcsalád

 

CNC és Viktor

 

Ez a két fogalom meghatározó volt a fejlődésünkben. Az első CNC fúrógép megvásárlása 1996-ban jelentős mértékben csökkentette az addig manufakturális módszerekkel készülő bútoraink gyártási idejét, komplexebb megoldásokra is vállalkozhattunk. Így született meg az első, igazi áttörést hozó bútorcsaládunk, a Viktor.

A Viktor 20 évig a kínálatunkban maradt, minőségére jellemző, hogy még az új évezred első évtizedében is rendeltek hozzá elemeket olyan vásárlók, akiknek a gyermekük az első Viktor babaágyak valamelyikében kezdte babaéletét.

A vásárlókkal való kapcsolattartás az első pillanattól központi szerepet játszott a működésünkben. Nem is lehetett volna másképp, hiszen a „második” bútordarabot is konkrét vásárlói – pontosabban baráti – igényre készítettük. Amint elkészült az első komplett babaszoba berendezésünk, már vittük is kiállításra, szakvásárra.

1997

Új kategória, a „kombi”

 

Azok a szülők, akiknek a múlt évezredben született a gyermeke még jól emlékezhetnek, hogy az ő szüleik többségénél az otthonteremtés csúcspontja volt, amikor megvásárolták a szoba ékességét jelentő „kombinált szekrényt”. Célszerű volt, sokfunkciós – bárszekrény, tároló, vitrin – és dekoratív. Valami hasonló elkészítése a gyerekek számára – ez kósza ötlet volt, aztán hipp hopp rádöbbentünk, az első Kombi babaágy piacra dobásával egy új kategóriát teremtettünk! Picivel nagyobb, mint egy babaágy, de rendkívül praktikus, masszív, ami ráadásul később szétszerelve sokféle lakberendezési elemmé alakítható.

Faktum történetében a Makaó kombi babaágy is helyt kap
Viktor kombi babaágy a Faktum történetének meghatározó pillanata

Legutóbbi Kombi bútorunk, a Makaó Kombiból átalakítás után már egy masszív gyermekíróasztal is a gyerek rendelkezésére áll. Sok évig használható, nagyon praktikus bútor. Pályafutásunk során több mint 5000 kombi bútort adtunk el, és akkor nem beszélünk mindazokról, akik valamelyik utánzatot vásárolták meg.

1998

Átalakulás, angol sugallatra

 

A Faktum történetének sarkalatos pontja volt, amikor az első exportunk lezajlott Angliába 1998-ban. Alkalomszerűnek tartottuk a dealt, de menthetetlenül belesodort bennünket a nemzetközi terjeszkedésbe, amit nem szolgált az addigi cégforma. A cégalapítás után szinte napra pontosan 5 évvel 1999 márciusában Kft-vé alakultunk, a nevünket pedig Faktum Bútor Kft-re változtattuk. Ekkor már 700 négyzetméteres gyárban, 19 fős munkatársi gárdával robogtunk.

A bababútorok tervezését két nagyszerű designerre – Rományi Lászlóra és Sándor Eszterre – bíztuk. Alkotó fantáziájuk, invenciózus ötleteik sok ezer kisgyerek első éveit tették örömtelivé és szórakoztatóvá! Közben – 1996-ban – megnyitottuk első saját bútorboltunkat Szegeden, egy évre rá pedig az első fővárosi, budapesti bababoltunkat is.

Faktum történetének sarkalatos pontja: az első exportált bababútor
2003
Új telephelyre költözés a Faktum történetét is befolyásolta

2003 a nagykorúvá válás

 

Elérkeztük a Faktum történet egyik legfontosabb mérföldkövéhez: 2003-ban a hosszú albérlet után végre saját otthonra találtunk. A Faktum ettől az évtől saját, 12 000 négyzetméteres telephellyel, benne a 2 000 négyzetméteres üzemmel, nagy kapacitású, komoly minőségű gépparkkal rendelkezik. És talán a legfontosabb: 55 jól képzett, elkötelezett munkatársunk van.

A Faktum az ezredfordulót követően nemzetközi viszonylatban is megállja a helyét. Görögországtól Írországig gyerekek tízezrei alusszák első álmaikat Faktum babaágyban, cseperednek Faktum szekrényekkel berendezett szobákban. Talán ez az a hajtóerő, ami a kezdeti szikrából jottányit sem változott. A Faktum nem kicsinyített felnőtt bútorokat gyárt, hanem gyerekeknek való igazi gyerekbútorokat!

2006

Fejlesztés, fejlődés minden területen

 

Saját, bemutatóteremként is funkcionáló áruházunk mellett megkezdtük termékeink internetes értékesítését. Mára több gyerekbútort adtunk el interneten, mint az alapítást követő első 3 évben összesen.

Partnerkapcsolataink kiválóak. Az elkötelezett – szintén babamániás – viszonteladóknak köszönhetően az ország szinte minden pontján elérik a vásárlók a termékeinket.

2014-ben újabb állomáshoz érkeztünk. Pályázati források felhasználásával jelentős korszerűsítésbe fogtunk, amely eredményeként nem csak környezettudatosságunk lesz jobban kielégítve, de munkatársaink is korszerűbb körülmények között dolgozhatnak.

Fejlődés, amely tovább vitte a Faktum történetét
2020
19 bútorcsalád gazdagítja a Faktum történetét

Ma 19 bútorcsalád négyszáznál több elemét gyártjuk, de a fejlődés nem áll meg

 

Kollégáimmal néha úgy is fogalmazunk, hogy a Faktum egy állandóan kamaszkorba lépő gyerekre hasonlít. Néha kicsit mutál a hangja, néha kajla, esetlen a mozgása, de a gyermeki kreativitás és a virágba boruló értelem sajátos keveredése nagyszerű és emlékezetes dolgok létrehozására teszi képessé.

Egy céges honlapon illő módon bemutatott üzleti és gazdasági és egyéb eredmények, célkitűzések mellett talán azt szeretnénk leginkább, hogy a Faktum lélekben minél tovább kamaszkorú maradjon. Hogy magunk és munkatársaink ne csak eladott babaágyak ezreit lássuk magunk előtt, ne csak termékeket, amiket fúrnak, faragnak, szerelnek, csomagolnak, magasba szökő vagy botladozó grafikonokat, hanem lássák ott mind mögött annak a pici babának az önfeledt mosolyát is, aki élete első napjait, éveit a mi Faktum bútoraink között fogja tölteni. És lássák az aggódó, kezdetben bizonytalan szülőket, akik életük legnagyobb változására készülnek.

Érezzék, hogy a megújulás a változásokhoz való alkalmazkodás, valójában rendületlen újjászületés.

Vas Árpád
Igazgató, tulajdonos

Ps.: Az első, meghatározhatatlan funkciójú bútordarab ma is meg van. A kisebbik fiam tárolja benne a CD-it, könyveit.